Tomat- och potatispaj

Du behöver Pajdeg: 0.5 dl havrekli 2.5 dl vetemjöl 100 g smör 2.5 msk vodka eller vatten Fyllning: 6 st potatis 6 st salladslökar 8...

Du behöver

Pajdeg:

0.5 dl havrekli
2.5 dl vetemjöl
100 g smör
2.5 msk vodka eller vatten

Fyllning:

6 st potatis
6 st salladslökar
8 st tomater t ex Santorano
4 st tomater t ex Corianne
10 st tomater t ex Zebrino
2 tsk råströsocker
flingsalt svartpeppar
2 dl parmesanost riven

Äggstanning:

4 st ägg
1 msk majsstärkelse
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt och peppar

Garnera med:

persilja oregano eller basilika

Ugn: 225°

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Pajdeg: Mixa havrekli, mjöl och smör till en smulig massa i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vodka eller vatten och kör till en degboll bildas.

2
Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 30 minuter.

3
Nagga pajbotten med en gaffel och klä kanterna med folieremsor runt degens och formens kant. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta bort folieremsorna.

4
Fyllning: Lägg kokt, skivad potatis och skivad salladslök i botten. Dela små tomater och skiva de lite större. Lägg tomterna sorterade i färger med gula i mitten, därefter röda och gröna längst ut vid kanten. Strö socker, lite flingsalt och nymald svartpeppar över tomaterna.

5
Äggstanning: Vispa samman ägg, majsstärkelse, mjölk och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen mellan tomaterna. Grädda pajen mitt i ugnen, i ca 30 minuter. Strö över parmesanosten efter ca 20 minuter. Garnera pajen med örterna.


Kommentar:
I receptet får du förslag på olika tomatsorter. Det går givetvis utmärkt att använda andra sorter!

Scroll to Top