Pizza med parmaskinka och svamp

Du behöver 25 g jäst 1 2.5 dl vatten 37 2 msk olivolja 0.5 tsk salt 6.5 dl vetemjöl Tomatsås: 1 st gul lök 2...

Du behöver

  • 25 g jäst 1
  • 2.5 dl vatten 37
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 6.5 dl vetemjöl

Tomatsås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
375 g tomater krossade
0.5 dl vin vitt torrt
0.5 dl tomatpuré
0.5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 st strösocker
0.5 dl basilika färsk hackad och oregano

Fyllning:

500 g mozzarellaost
8 skiva parmaskinka
champinjoner ca 100 g

Ugn: 250º

Det här behövs till 4 pizzor:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och täck över med bakduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme.

2
Fräs finhackad lök och hackad vitlök i olivolja tills löken blir blank. Tillsätt tomater, vin, tomatpuré, salt, peppar och socker. Låt såsen sjuda i minst 20 minuter. Rör ner basilika och oregano. Låt såsen svalna.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i fyra delar som formas till runda bullar. Kavla ut dem till pizzabottnar.

4
Bred tomatsåsen över bottnarna, men lämna en 1 cm bred kant av degen. Fördela riven mozzarellaost och avsluta med skivade champinjoner. Grädda en pizza i taget, på het plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter. Lägg på parmaskinka och strö över färska örtkryddor.


Kommentar:
För att få bäst resultat på pizzan – värm plåten i ugnen innan pizzan läggs på och gräddas!

Scroll to Top