Oxfilé Provençale

Du behöver oxfilé gärna av mittbiten 2 msk smör salt svartpeppar Potatis: 1 kg potatis fast t ex Amandine 2 msk rapsolja salt peppar Vitlöks-...

Du behöver

  • oxfilé gärna av mittbiten
  • 2 msk smör
  • salt svartpeppar

Potatis:

1 kg potatis fast t ex Amandine
2 msk rapsolja
salt peppar

Vitlöks- och persiljesmör:

4 st vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
100 g smör
10 st droppar worcestersås
salt peppar

Servera med:

tomater se recept
champinjoner se recept

Ugn: 125°/250°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skär och putsa oxfilén ren från hinnor och senor och bryn den i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Sätt mätstickan till en digital stektermometer i mitten från kortsidan på oxfilén och stek köttet i 125º till önskad innertemperatur, t ex 60° för mediumstekt kött. Ta ut formen och låt oxfilén vila, ca 10 minuter innan den skivas i 1 1/2 cm tjocka skivor.

2
Potatis: Skala och skiva potatisen ca 3 mm tjock, i matberedaren eller på en s k mandolin. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en ren kökshandduk.

3
Stek potatisen i en het panna med matolja tills den får fin färg, stek i flera omgångar. Salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnssäker form.

4
Vitlöks- och persiljesmör: Skala vitlöksklyftorna och mixa dem med persilja och smör. Krydda med worcestersås, salt och peppar.

5
Höj ugnsvärmen till 250°. Lägg det skivade köttet ovanpå potatisen och fördela vitlökssmöret över köttet. Låt formen stå i ugnen tills vitlökssmöret nästan smält helt. Servera med stekta champinjoner och ugnsbakade tomater.


Kommentar:
Om du använder huvudet på oxfilén, bör du binda upp den med bindgarn för att få en jämn form och stekning på köttet.

Scroll to Top