Saffranskrans

Du behöver 2 dl mjölk 25 g jäst 1 1 msk pofiber 0.5 g saffran 1 påse 1 dl kesella 0.75 dl strösocker 1 krm...

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst 1
  • 1 msk pofiber
  • 0.5 g saffran 1 påse
  • 1 dl kesella
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 7.5 dl glutenfri mjölmix Finax
  • 75 g smör eller margarin

Fyllning:

100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin

Pensling:

ägg

Ugn: 200º

Det här behövs:

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º och rör ner jästen. Tillsätt pofiber och låt blandningen stå i 10 minuter.

2
Rör i saffran, kesella, socker, salt och 5 dl mjölmix. Arbeta degen väl. Tillsätt rumstempererat smör eller margarin och ytterligare 2 dl mjölmix och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

3
Riv mandelmassan grovt och blanda med rumstempererat smör eller margarin. Smörj en hålform och lägg gärna bitar av bakplåtspapper i botten så att du inte riskerar att kransen fastnar.

4
Knåda degen och använd den resterande mjölmixen om degen är för kladdig.

5
Platta ut degen till en avlång platta som är ca 20×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Placera rullen i hålformen med skarven nedåt och klipp ytan med en sax.

6
Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda kransen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

7
Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den och låter den kallna i bakduk. Kakan kan frysas.


Kommentar:
På grund av dålig skörd är priset på saffran högt och kan uteslutas, smaksätt istället med 1–1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor.

Scroll to Top