Du behöver
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst 1
- 1 msk pofiber
- 0.5 g saffran 1 påse
- 1 dl kesella
- 0.75 dl strösocker
- 1 krm salt
- 7.5 dl glutenfri mjölmix Finax
- 75 g smör eller margarin
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
Pensling:
ägg
Ugn: 200º
Det här behövs:
Gör så här
1
Värm mjölken till 37º och rör ner jästen. Tillsätt pofiber och låt blandningen stå i 10 minuter.
2
Rör i saffran, kesella, socker, salt och 5 dl mjölmix. Arbeta degen väl. Tillsätt rumstempererat smör eller margarin och ytterligare 2 dl mjölmix och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
3
Riv mandelmassan grovt och blanda med rumstempererat smör eller margarin. Smörj en hålform och lägg gärna bitar av bakplåtspapper i botten så att du inte riskerar att kransen fastnar.
4
Knåda degen och använd den resterande mjölmixen om degen är för kladdig.
5
Platta ut degen till en avlång platta som är ca 20×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Placera rullen i hålformen med skarven nedåt och klipp ytan med en sax.
6
Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda kransen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
7
Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den och låter den kallna i bakduk. Kakan kan frysas.
På grund av dålig skörd är priset på saffran högt och kan uteslutas, smaksätt istället med 1–1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor.