Apfelstrudel med russin- och äppelfyllning

Du behöver 3 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 4 msk vatten 37 1 msk solrosolja 1 st ägg Fyllning: 3 st äpplen syrliga 0.5 dl...

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 4 msk vatten 37
  • 1 msk solrosolja
  • 1 st ägg

Fyllning:

3 st äpplen syrliga
0.5 dl russin
1 dl strösocker
0.5 st citron rivet skal
1 tsk kanel
0.5 dl ströbröd

Pensling:

0.5 dl smält smör
2 msk mjölk

Garnera med:

florsocker
citronmeliss

Servera med:

2 dl vispgrädde
5 dl vaniljglass

Ugn: 200º

Det här behövs till 8–10 bitar:

Gör så här

1
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ihop ljummet vatten, olja, ägg och rör ner i mjölet lite åt gången. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen stå övertäckt på varm plats i ca1 timme.

2
Skala, kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Blanda äpplen, russin, socker, citronskal och kanel i en skål.

3
Kavla ut degen på en mjölad duk, så tunt som möjligt. Dra ut degen åt alla håll tills den är riktigt tunn. Kavla degen rektangulär. Pensla degen med en del av det smälta smöret och strö över ströbrödet. Fördela äppelblandningen ovanpå. Lämna 5 cm utan fyllning på långsidorna, som blir början och slut på strudeln.

4
Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg den med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den på diagonalen om den inte får plats på plåten. Pensla med resten av smöret blandat med lite mjölk. Grädda i 35–40 minuter och pensla då och då under gräddningen. Vid servering sikta över florsocker och garnera med citronmeliss. Servera apfelstrudeln ljummen med vaniljglass blandad med vispad grädde.

Scroll to Top