4 portioner
Du behöver
- ca 600 g kycklinglårfilé
- ca 1 liter vatten
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1 liten bit rotselleri
- 1 palsternacka
- 1 lagerblad
- 4 persiljestjälkar
- 1 tsk salt
- 6 vitpepparkorn
Citronsås:
6 dl buljong
2 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
½ st citron, fint rivet skal och pressad saft
salt, vitpeppar, socker
Garnera med:
strimlat citronskal
persilja
Gör så här
1
Skölj lårfiléerna i kallt vatten. Lägg dem i en gryta och slå på kokande vatten, så det täcker kycklingen.
2
Skala lök, morot, selleri och palsternacka och dela dem i stora bitar. Lägg grönsakerna, lagerblad, persiljestjälkar, salt och pepparkorn i grytan med kycklingen. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 30 minuter under lock.
3
Kontrollera att kycklingen är klar genom att känna med en provnål, den ska lätt gå genom köttet och köttsaften ska vara ofärgad. Ta upp lårfiléerna och låt dem svalna. Skär filéerna i mindre bitar.
4
Sila buljongen och häll 6 dl av buljongen i en gryta. Koka ihop buljongen, reducera, till ca 3 dl återstår. Vispa grädde och mjöl till en redning och häll i buljongen och rör om. Låt såsen sjuda under omrörning i ca 3 minuter.
5
Smaksätt med citronskal och pressad citronsaft, lite socker, salt och peppar. Tillsätt kycklingen och ge grytan ett uppkok. Servera med kokt potatis och grönsaker. Garnera med strimlat citronskal och persilja.