Laxpaj (av Ann-Margret i Köpingebro)

Laxpaj är suveränt på buffén, som en enkel bjudrätt eller om du har fått gravad lax över. Räkna med 8 bitar för buffén. Serveras pajen som ensamrätt beräkna 4-6 bitar. Bjud då grönsallad och bröd till.

Du behöver

Pajdeg:

100 g smör
2.5 dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:

200 g gravad lax eller rökt lax, strimlad
1 st purjolök liten
0.5 dl dill finhackad
2.5 dl västerbottensost riven

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0.5 krm vitpeppar

Garnering:

räkor Ev. skalade

Ugn: 200 grader

Gör så här

1
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform. Nagga med gaffel. Grädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

3
Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen.

4
Fördela lax, purjolök, dill och ost i pajskalet.

5
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och vitpeppar. Häll smeten i pajskalet.

6
Grädda ca 30 minuter i ugnen eller tills äggsmeten stelnat och fått fin färg. Garnera eventuellt med skalade räkor. Servera på buffén eller som ensamrätt tillsammans med en grönsallad och eventuellt bröd.

Scroll to Top