Ostgratinerad fläskfilé med tomatconcassé

Concassé är franska och betyder krossad.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt svartpeppar
  • grevéost ca 100 g lagrad
  • 1 dl vispgrädde

Tomatconcassé:

0.5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st tomater 370 g
salt svartpeppar
1 tsk basilika torkad
1 tsk strösocker

Servera med:

potatis bra att börja med eftersom de tillagas 20 minuter i ugnen
200 g haricots verts
färsk timjan

Ugn: 250°

Gör så här

1
Putsa köttet och skär det i 2 cm tjocka bitar. Platta till dem med handen och bryn dem hastigt i en stekpanna med smör. Salta och peppra och lägg över köttet i ugnssäker form.

2
Tomatconcassé: Hacka löken grovt och fräs den i en kastrull med smör. Tillsätt finhackad vitlök, tomatkross, salt, peppar och basilika och koka samman i ca 15 minuter utan lock, tills concassén får en fast konsistens. Smaka av med socker.

3
Häll grädden runt köttet i formen. Skär osten i tjocka skivor och lägg en skiva på varje köttbit. Klicka på tomatconcassén. Gratinera i övre delen av ugnen, ca 10 minuter. Servera med ugnsrostade potatisar och rotfrukter och kokta haricots verts.


Kommentar:
Servera gärna med ugnsrostade potatisar och rotfrukter: Skala och skär 400 g potatis i klyftor och 400 g palsternacka i stavar och rotselleri i bitar. Blanda med 1 msk olivolja i en ugnssäker form, strö över 1 msk flingsalt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter på 250º.

Scroll to Top