Semlor

Du behöver 25 g jäst för söta degar 2.5 dl mjölk 37 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk stött kardemumma 1 st ägg...

Du behöver

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2.5 dl mjölk 37
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 st ägg
  • 50 g smör mjukt
  • 4 dl vetemjöl Kungsörnen
  • vetemjöl ca 5 dl

Pensling:

1 st ägg uppvispat

Fyllning:

200 g mandelmassa
mandellikör ev 2 msk
1 dl matlagningsgrädde
3 dl vispgrädde

Garnera med:

florsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar, extra fint ve-temjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Fördela bullarna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

5
Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, ev mandellikör och matlagningsgrädde. Fyll bullarna med blandningen.

6
Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Scroll to Top