Du behöver
- 25 g jäst för söta degar
- 2.5 dl mjölk 37
- 2 krm salt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 st ägg
- 50 g smör mjukt
- 4 dl vetemjöl Kungsörnen
- vetemjöl ca 5 dl
Pensling:
1 st ägg uppvispat
Fyllning:
200 g mandelmassa
mandellikör ev 2 msk
1 dl matlagningsgrädde
3 dl vispgrädde
Garnera med:
florsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar, extra fint ve-temjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Fördela bullarna på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
5
Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, ev mandellikör och matlagningsgrädde. Fyll bullarna med blandningen.
6
Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.