Du behöver
- 5 dl mjölk eller mjölkersättning
- 0.5 dl rapsolja
- 50 g jäst
- 1 msk fiberhusk
- 0.5 dl strösocker
- 8 dl glutenfri mjölmix + 1-1.5 dl
- 0.5 tsk hjorthornssalt
Fyllning och garnering:
2 dl vispgrädde
200 g mandelmassa
florsocker
Ugn: 250º
Gör så här
1
Värm mjölk alt mjölkersättning och olja till fingervärme, ca 37º. Smula ner jästen i en bunke och blanda med degspadet. Tillsätt fiberhusken, rör om och låt stå i ca 10 minuter. Tillsätt socker, glutenfri mjölmix blandad med hjorthornssalt och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i drygt 30 minuter.
2
Arbeta ihop degen med lite mer mjölmix. Gör den något lösare om du vill spritsa ut degen än om du formar degen till bullar “för hand”. Skrapa ned degen i en 2-liters fryspåse och klipp av ena hörnet. Spritsa ut klickar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 25–30 minuter. Gör du bullarna för hand; dela degen i 14–16 bitar och forma dem till bullar. Grädda bullarna mitt i ugnen till lagom färg i ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
3
Vispa grädden och skär mandelmassan i skivor. Skär av ett lock på varje bulle och lägg på grädde och mandelmassa. Lägg på locken och sikta över florsocker Ofyllda bullar går att frysa.
Fiberhusk är ett pulver av psylliumfrön och som används för att binda vätska och göra brödet mindre smuligt.