Köttfärspiroger

En lättarbetad smidig pirogdeg med potatis och som fylls med köttfärsröra ? mättande och gott!

Du behöver

Pirogdeg:

4.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
350 g potatis kokt
100 g smör eller margarin

Fyllning:

0.5 st purjolök
100 g champinjoner
2 tsk smör eller margarin
300 g nötfärs
0.5 dl hackad persilja
salt svartpeppar

Pensling:

1 st ägg

Garnera med:

sesamfrön eller blå vallmofrön

Servera med:

sallad

Ugn: 225º

Gör så här

1

Fyllning: Börja med fyllningen och låt den svalna. Fräs skivad purjolök, hackade champinjoner och nötfärs i en stekpanna med smör tills köttfärsen är smulig. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar.

2

Pirogdeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Riv potatisen. Tillsätt potatis och rumstempererat smör till mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund platta.

3

Lägg 1/4 av fyllningen i mitten på varje rundel. Pensla kanterna med uppvispat ägg, vik ihop och tryck till. Vecka kanten och vänd pirogen så att kanten ligger uppåt.

4

Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ägg. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera med en sallad.

Scroll to Top