Du behöver
Pirogdeg:
4.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
350 g potatis kokt
100 g smör eller margarin
Fyllning:
0.5 st purjolök
100 g champinjoner
2 tsk smör eller margarin
300 g nötfärs
0.5 dl hackad persilja
salt svartpeppar
Pensling:
1 st ägg
Garnera med:
sesamfrön eller blå vallmofrön
Servera med:
sallad
Ugn: 225º
Gör så här
Fyllning: Börja med fyllningen och låt den svalna. Fräs skivad purjolök, hackade champinjoner och nötfärs i en stekpanna med smör tills köttfärsen är smulig. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar.
Pirogdeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Riv potatisen. Tillsätt potatis och rumstempererat smör till mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund platta.
Lägg 1/4 av fyllningen i mitten på varje rundel. Pensla kanterna med uppvispat ägg, vik ihop och tryck till. Vecka kanten och vänd pirogen så att kanten ligger uppåt.
Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ägg. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera med en sallad.