Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl filmjölk
- 1 dl sirap mörk
- 2 tsk salt
- 6 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg
Ugn: 200°
2 limpor
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 40 minuter.