Kalljästa grahamsbröd

Du behöver 25 g jäst 5 dl vatten 1 dl mjölk 2 tsk salt 1 msk honung 5 dl grahamsmjöl 7.5 dl vetemjöl med hög...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 7.5 dl vetemjöl med hög proteinhalt

Ugn: 250°

30 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten, mjölk, salt och honung. Rör ner grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet.

2
Arbeta snabbt ihop den lösa degen och strö över lite vetemjöl. Täck degen med bakduk och låt jäsa i kylskåp över natten.

3
Strö ut 1/2–1 dl vetemjöl på bakbordet och häll försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen – jäsbubblorna skall vara kvar.

4
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl och forma försiktigt degen med handen till en platta, ca 30×40 cm.

5
Skär degen med en degskrapa i 6–7 cm breda längder. Dela varje längd i trekanter, ungefär lika i storlek. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

6
Grädda bröden direkt, mitt i ugnen i ca 9 minuter. Låt dem svalna utan bakduk så att brödskorpan blir knaprig.

Scroll to Top