Grillad entrecôte med bearnaisesås

Du behöver 4 skiva entrecôte ca 2 cm tjocka 1 msk rapsolja salt svartpeppar Bearnaisesås: 150 g smör 1 st schalottenlök 8 st vitpepparkorn krossade...

Du behöver

  • 4 skiva entrecôte ca 2 cm tjocka
  • 1 msk rapsolja
  • salt svartpeppar

Bearnaisesås:

150 g smör
1 st schalottenlök
8 st vitpepparkorn krossade
1 tsk dragon torkad
0.5 dl vinäger gärna chardonnayvinäger
0.5 dl vatten
3 st äggulor
1 msk persilja finhackad
salt vitpeppar

Klyftpotatis:

800 g fast potatis t ex Asterix
1 msk olivolja
flingsalt
1 tsk torkad timjan

Ugnsbakade tomater:

250 g plommonkvisttomater små
1 msk olivolja
flingsalt

Ugn: 225º

Gör så här

1
Rumstemperera köttet i 1 timme. Gör sås, tomater och klyftpotatis under tiden.

2
Klyftpotatis: Skala och skär potatisen i klyftor och blanda med olivolja i en ugnssäker form eller långpanna med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och timjan och rosta mitt i ugnen i ca 25 minuter.

3
Ugnsbakade tomater: Skölj tomaterna och lägg dem i en form. Ringla över olivolja och strö på salt. Ugnsbaka i ca 5 minuter under grillelementet på 250°.

4
Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull på svag värme. Skumma och låt bottensatsen sjunka. Koka ihop en reduktion av finhackad lök, peppar, dragon, vinäger och vatten och reducera tills hälften av vätskan återstår. Sila av vätskan och spara den. Diska kastrullen och häll tillbaks vätskan. Sätt kastrullen i varmt vattenbad i en större kastrull med sjudande. Vispa ner äggulorna i vätskan och vispa tills såsen tjocknar.

5
Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, i omgångar. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med persilja och ev salt och peppar.

6
Grilla köttet i en grillpanna eller på utegrill i ca 3 minuter per sida för mediumstekt kött. Stek kortare eller längre tid för ett mindre eller mer genomstekt kött. Dela köttet i bitar och lägg på varm tallrik. Servera med tomater, sås och klyftpotatis.

Scroll to Top