Kumminbröd (glutenfritt)

Vill du ha ett mörkare bröd? Färga degen med några droppar sockerkulör, brödet blir då mera kavringlikt.

Du behöver

  • 2 tsk kummin
  • 5 dl vatten
  • 0.75 dl flytande fett
  • 50 g jäst
  • 1 dl sirap mörk
  • 1 tsk salt
  • 9 dl glutenfri mjölmix vi har använt Lailas nya grova mix med grön dekor på förpackningen

Ugn: 175º

1 bröd

Gör så här

1
Stöt kumminkryddan i en mortel. Smörj en avlång form som rymmer ca 1 3/4 l.

2
Värm vattnet till 37º och tillsätt matfettet. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med degspadet.

3
Tillsätt sirap, salt och stött kummin. Arbeta in ca 8 dl av mjölmixen och arbeta degen väl. Pudra över 1/2 msk mjölmix och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

4
Arbeta ihop degen och tillsätt ca 1 dl mjölmix så att degen blir smidig.

5
Ta upp degen på ett bakbord som du mjölat med mjölmix. Knåda degen smidig. Skrapa ned degen i formen och forma till en jämn yta och nagga ytan med gaffel. Låt brödet jäsa övertäckt i 30–40 minuter.

6
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kallna i bakduk.

Scroll to Top