Svart vinbärssaft

Du behöver 2 l svarta vinbär 5 dl vatten 5 dl strösocker per liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft Ca 1...

Du behöver

  • 2 l svarta vinbär
  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Ca 1 liter

Gör så här

1
Rensa bären, men låt stjälkar och skaft sitta kvar. Koka upp vatten i en gryta. Tillsätt bären och låt koka under lock tills de saftar sig, ca 15 minuter. Använd gärna en potatisstöt för att trycka sönder bären.

2
Häll bärmassan i en silställning och låt saften självrinna, ca 30 minuter.

3
Mät upp saften och häll den i den rengjorda grytan. Koka upp saften och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Låt koka upp igen.

4
Ta grytan från plattan och skumma av. Ta lite av saften i en kopp och rör ut med natriumbensoatet. Blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena, varma flaskor som försluts.


Kommentar:
Du kan göra saft och gelé på röda, svarta eller vita vinbär.

Scroll to Top