Du behöver
- 2 l svarta vinbär
- 5 dl vatten
- 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft
Ca 1 liter
Gör så här
1
Rensa bären, men låt stjälkar och skaft sitta kvar. Koka upp vatten i en gryta. Tillsätt bären och låt koka under lock tills de saftar sig, ca 15 minuter. Använd gärna en potatisstöt för att trycka sönder bären.
2
Häll bärmassan i en silställning och låt saften självrinna, ca 30 minuter.
3
Mät upp saften och häll den i den rengjorda grytan. Koka upp saften och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Låt koka upp igen.
4
Ta grytan från plattan och skumma av. Ta lite av saften i en kopp och rör ut med natriumbensoatet. Blanda sedan med resten av saften. Häll upp saften i rena, varma flaskor som försluts.
Du kan göra saft och gelé på röda, svarta eller vita vinbär.