Tunnbröd

Du behöver 5 dl vatten 0.5 dl flytande fett vi använde raps/smörblandning 0.25 pkt jäst 1 msk ljus sirap 2 tsk brödkrydda (en blandning av...

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl flytande fett vi använde raps/smörblandning
  • 0.25 pkt jäst
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk brödkrydda (en blandning av fänkål, anis och kummin)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 8 dl mjölmix ca 8-9 dl (vi använde Lailas)

Ugn: 275°

Gör så här

1
Värm vatten och fett till ca 37°. Smula jästen och rör ut med degspadet.

2
Tillsätt sirap, brödkryddor och salt. Blanda hjorthornssaltet med ett par deciliter av mjölmixen. Rör ned detta tillsammans med ytterligare mjölmix så att du får en smidig deg. (Före jäsningen i bunken använde vi totalt 7 dl mjölmix.) Arbeta degen väl.

3
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Tillsätt någon deciliter mix och arbeta ihop degen innan den skrapas ned på mjölmixat bord.

4
Forma degen till två längder och dela varje i 7 bitar. Skjut in plåtarna i ugnen och låt dem bli varma.

5
Kavla ut degbitarna till runda kakor, ca 17 cm i diameter. Använd gärna kruskavel mot slutet av kavlingen. Nagga före gräddningen med brödnagg eller gaffel.

6
Grädda i omgångar, två tunnbrödskakor på varje het plåt. Placera plå-ten högt upp i ugnen och grädda i ca 3 minuter.

7
Trava tunnbröden i en fuktad handuk tills alla är gräddade. Frys in så snart de har svalnat så att de håller sig mjuka.

Scroll to Top