Du behöver
- 1 st musslor ca 1 kg
- 2 st schalottenlökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk smör & rapsolja
- 2 dl vin vitt torrt
- 200 g champinjoner
- 3 st plommontomater
- 1 st chilifrukt röd spansk
- 3 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 3 dl vispgrädde
- salt och peppar
Garnera med:
dill
Servera med:
baguette
Gör så här
1
Skölj musslorna och kontrollera att de sluter sig genom att knacka dem i köksbänken. Kasta dem om de inte sluter sig!
2
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i en gryta med smör- & rapsolja. Tillsätt vitt vin och sätt plattan på högsta värme och lägg ner musslorna. Sätt på ett lock och koka musslorna i 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden så att musslorna kommer runt i grytan. När musslorna är kokta öppnar de sig. Obs! Musslor som inte öppnar sig ska kastas!
3
Ta upp musslorna och lägg dem i en skål och kyl dem. Lägg över musslorna i en plastburk och förvara dem kallt.
4
Torka av champinjonerna med hushållspapper och skär dem i bitar. Dela och kärna ur tomaterna och skär tomatköttet i tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten.
5
Tillsätt vatten, kycklingfond och grädde i grytan och koka upp. Tillsätt champinjoner, tomater och chili och låt soppan sjuda i ca 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Häll över soppan i en uppvärmd mattermos.
6
Vid servering fördelas musslorna skålar och den heta soppan hälls över. Garnera med dill. Servera med baguette som är gott att doppa i soppan.