Du behöver
- 2 dl lättmjölk dvs extra utspädd äppeljuice
- 1 dl olja eller flytande fett
- 25 g jäst
- 2 msk rörsocker strö- alt sötningsmedel strö-
- 2 st ägg
- 7 dl fullkornsvetemjöl
Fyllning:
1 st äpple
0.5 dl hasselnötter
Ugn: 250º
Gör så här
1
Värm mjölken med fettet till 37º. Smula i jästen och rör ut med degspa-det. Tillsätt sockret.
2
Vispa upp äggen. Ta undan ¼ till penslingen och arbeta in resten i degen.
3
Tillsätt 5 dl mjöl och arbeta degen smidig och slät. Låt jäsa övertäckt i bunken i ungefär 30 minuter.
4
Skölj äpplet och riv det grovt på råkostjärn. Hacka nötterna grovt och blanda samman.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt 1½ dl mjöl och arbeta ihop. Dela degen i tre delar och forma varje del till en bulle.
6
Kavla ut varje bulle till en kaka med 17 cm diameter och sporra ut 8 snibbar. Lägg en klick fyllning vid basen på varje snibb och rulla till en giffel så att spetsen kommer underst.
7
Lägg gifflarna på en bakpapperstäckt plåt och låt jäsa i 20–30 minuter under bakduk.
8
Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen, 6–7 minuter. Gifflarna kan frysas.
Om du inte tål nötter och mandel kan du använda rostade solrosfrön istället.