Du behöver

  • 2 dl lättmjölk dvs extra utspädd äppeljuice
  • 1 dl olja eller flytande fett
  • 25 g jäst
  • 2 msk rörsocker strö- alt sötningsmedel strö-
  • 2 st ägg
  • 7 dl fullkornsvetemjöl

Fyllning:

1 st äpple
0.5 dl hasselnötter

Ugn: 250º

Gör så här

1
Värm mjölken med fettet till 37º. Smula i jästen och rör ut med degspa-det. Tillsätt sockret.

2
Vispa upp äggen. Ta undan ¼ till penslingen och arbeta in resten i degen.

3
Tillsätt 5 dl mjöl och arbeta degen smidig och slät. Låt jäsa övertäckt i bunken i ungefär 30 minuter.

4
Skölj äpplet och riv det grovt på råkostjärn. Hacka nötterna grovt och blanda samman.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt 1½ dl mjöl och arbeta ihop. Dela degen i tre delar och forma varje del till en bulle.

6
Kavla ut varje bulle till en kaka med 17 cm diameter och sporra ut 8 snibbar. Lägg en klick fyllning vid basen på varje snibb och rulla till en giffel så att spetsen kommer underst.

7
Lägg gifflarna på en bakpapperstäckt plåt och låt jäsa i 20–30 minuter under bakduk.

8
Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen, 6–7 minuter. Gifflarna kan frysas.


Kommentar:
Om du inte tål nötter och mandel kan du använda rostade solrosfrön istället.