Du behöver

  • 1.5 kg kalvstek benfri svensk
  • 3 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar mald
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 4 st salvia eller 1
  • vatten ca 4 dl

Sås:

6 dl steksky + vatten
2 msk kalvfond koncentrerad
2 st ansjovisfiléer eller 1 sardell
2 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
1 msk röd vinbärsgelé
1 tsk kinesisk soja
salt peppar

Servera med:

morötter kokta
hasselbackspotatis
gurka inlagd
kålrot brynt
vinbärsgelé

Gör så här

1
Bryn steken i en stekgryta med smör. Salta och peppra. Klyfta löken och skala och skiva morötterna grovt. Ta upp köttet och bryn lök och morötter. Sätt en köttermometer i steken med spetsen i mitten.

2
Lägg tillbaka steken i grytan med lök, morötter, lagerblad och salviablad. Häll i vatten efterhand och bräsera på svag värme under lock ca 1 1/2 tim tills innertemperaturen är 68º. Låt den vila under folie så länge.

3
Ta upp kött och grönsaker. Sila och mät upp stekskyn. Tillsätt vatten så att det blir 6 dl. Häll i en kastrull och tillsätt fond och mosade ansjovisfiléer. Koka upp.

4
Blanda grädde och mjöl, och häll ner under omrörning. Låt såsen sjuda ca 5 min. Smaka av med gelé, soja och eventuellt salt och peppar.

5
Skiva steken och blanda eventuellt ner köttsaft i såsen. Servera steken med såsen, kokta morötter, hasselbackspotatis, inlagd gurka, brynta kål-rötter och vinbärsgelé.