Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
75 g smör
1 st äggula
1 msk majsolja
1 msk strösocker
1 msk vatten
2 krm salt

Fyllning:

3 dl vinbär röda
2 msk potatismjöl
0.5 dl strösocker
3 st päron mogna
2 msk smält smör

Toscatäcke:

50 g smör
0.75 dl råströsocker
50 g mandelsplitter
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl

Garnera med:

vinbär

Servera med:

vaniljglass mjukrörd

Ugn: 200º

Gör så här

1
Blanda mjöl, mjukt smör, äggula, olja, socker, vatten och salt i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smidig deg.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blanda bären med potatismjöl och socker i en skål. Bred ut bären på pajdegen.

3
Skala, kärna ur och skär päronen i smala skivor och lägg ovanpå bären. Pensla med smält smör. Grädda längst ner i ugnen, ca 20 minuter.

4
Blanda smör, råströsocker, mandel, mjölk och mjöl i en kastrull på svag värme och smält samman under omrörning.

5
Bred smeten över päronen och grädda tills toscasmeten fått färg, ca 15 minuter. Låt pajen svalna något. Garnera med vinbär och servera med mjukrörd vaniljglass.