Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 dl bovetemjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 st ägg
- 1 krm salt
- 50 g smör
Servera med:
crème fraîche
rom röd finkornig
rödlök
citron
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa smeten slät.
2
Dela äggen i gulor och vitor. Spara vitorna. Vispa i äggulor och salt i smeten och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
3
Smält smöret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner smöret i smeten och vänd i äggvitorna.
4
Stek små plättar i en plättlagg på medelvärme. Servera direkt med crème fraiche, löjrom, hackad lök och citron.