Du behöver
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 g saffran
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk curry
- 3 msk olivolja
- 3 dl vin torrt vitt
- 1 st nät blåmusslor
- 1 l vatten
- 400 g krossade tomater
- 1 tsk torkad timjan
- 1 st lagerblad
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymald
- koljafilé ca 400 g
- laxfilé ca 400 g
- 1 st purjolök 1 dm
Citronaioli:
1 st äggula
2 tsk pressad citronsaft
2 tsk fransk senap
2 krm salt
0.25 krm vitpeppar
2 dl solrosolja
1 st vitlöksklyfta riven
1 tsk rivet citronskal
Gör så här
1
Citronaioli: Gör aiolin först, så att den får mogna i smaken. Blanda äggula, citronsaft, senap, salt och vitpeppar i en bunke. Vispa ner oljan droppvis tills den börjar tjockna och häll sedan i en jämn tunn stråle. Smaksätt med vitlök och citronskal. Lägg över i en serveringsskål och låt stå i kylen fram till servering.
2
Soppa: Skala och grovhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök, vitlök, saffran, curry och paprikapulver i en stor gryta med olja tills löken är blank och mjuk. Tillsätt vinet och koka upp soppan på högsta värme.
3
Skölj och kontrollera att musslorna är hela och sluter sköl-darna. Lägg ner dem i grytan och lägg på lock. Koka kraftigt i ca 5 minuter. Skaka grytan då och då. Ta grytan från värmen och ös upp musslorna och lägg dem i en skål.
4
Tillsätt vatten, tomatkross, timjan, lagerblad, salt och peppar till grytan. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
5
Skär fisken i stora tärningar och lägg ner i grytan. Låt fisken sjuda i ca 5 minuter. Lägg i musslorna och strö över purjolöken.