Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vin torrt vitt
  • 1 st nät blåmusslor
  • 1 l vatten
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • koljafilé ca 400 g
  • laxfilé ca 400 g
  • 1 st purjolök 1 dm

Citronaioli:

1 st äggula
2 tsk pressad citronsaft
2 tsk fransk senap
2 krm salt
0.25 krm vitpeppar
2 dl solrosolja
1 st vitlöksklyfta riven
1 tsk rivet citronskal

Gör så här

1
Citronaioli: Gör aiolin först, så att den får mogna i smaken. Blanda äggula, citronsaft, senap, salt och vitpeppar i en bunke. Vispa ner oljan droppvis tills den börjar tjockna och häll sedan i en jämn tunn stråle. Smaksätt med vitlök och citronskal. Lägg över i en serveringsskål och låt stå i kylen fram till servering.

2
Soppa: Skala och grovhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök, vitlök, saffran, curry och paprikapulver i en stor gryta med olja tills löken är blank och mjuk. Tillsätt vinet och koka upp soppan på högsta värme.

3
Skölj och kontrollera att musslorna är hela och sluter sköl-darna. Lägg ner dem i grytan och lägg på lock. Koka kraftigt i ca 5 minuter. Skaka grytan då och då. Ta grytan från värmen och ös upp musslorna och lägg dem i en skål.

4
Tillsätt vatten, tomatkross, timjan, lagerblad, salt och peppar till grytan. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.

5
Skär fisken i stora tärningar och lägg ner i grytan. Låt fisken sjuda i ca 5 minuter. Lägg i musslorna och strö över purjolöken.