Du behöver

Dag 1:

10 g jäst
2 dl kallt vatten
2 dl dinkelmjöl fullkorn

Dag 2:

10 g jäst
2 dl kallt vatten
vetemjöl ca 7 dl special
1.5 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt

Pensling och garnering:

1 st ägg
pumpakärnor

Ugn: 225°

En liten långpanna, ca 22×30 cm

Gör så här

1
Dag 1: Rör ut jästen i vattnet i en degbunke. Rör ner dinkelmjölet. Täck med plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.

2
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt i degen från dag 1. Arbeta in vetemjöl special, honung och olivolja i ca 10 minuter med elvispens deg-krokar eller i köksmaskin. Tillsätt saltet i slutet. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

3
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan. Knåda inte degen, utan häll ut den ur bunken direkt över bakplåtspapperet. Tryck försiktigt ut degen med mjölade händer och nagga den med en gaffel eller nagg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

4
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pumpakärnor. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Skär upp brödet i 24 rutor.