Du behöver

  • 1 kg lax benfri med skinn
  • 0.5 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk vitpeppar grovt krossad
  • 1 dl dill grovt hackad
  • 1 bitar pepparrot
  • 2 st rödbetor

Sås:

3 dl crème fraîche
3 msk senap grov
1 msk ljus sirap
3 msk hackad dill
salt och peppar

Garnera med:

rucola

Servera med:

sallad och bröd
potatis kokt

Gör så här

1
Putsa bort småbenen i laxen. Blanda salt, socker och peppar och gnid in köttsidan med blandningen. Strö över dill.

2
Skala och riv pepparrot och rödbetor grovt.

3
Fördela pepparrot och rödbetor över laxen och tryck till med handen. Lägg i plastpåse och knyt ihop. Låt ligga i kylen i 2 dygn.

4
Skrapa bort dill, pepparrot och rödbetor från laxen och skär den i tunna, sneda skivor. Bäst är det att använda en kniv med ett tunt, långt blad. Rör ihop crème fraiche, senap, sirap och dill och smaka av med salt och peppar. Garnera med rucola. Servera såsen till laxen tillsammans med sallad och bröd eller kokt potatis.


Kommentar:
Vill du ha laxen ännu mer rosa, lägg då på rödbetorna före dillen och pepparroten!