Du behöver

  • fiskfilé t ex sej
  • 1 tsk salt

Sås:

3 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
2 msk vetemjöl
salt vitpeppar
2 msk hackad dill

Potatismos:

1 kg potatis mjölig sort
1.5 dl mjölk
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
0.5 st citron rivet skal
1 st ägg

Gratinering:

1.5 dl ost riven lagrad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Potatismos: Börja med moset. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

2
Tillsätt mjölk och smör och vispa med ballongvisp till ett fluf-figt mos. Smaksätt med salt, peppar och citronskal och rör om. Rör ner ägget och fyll en spritpåse med stort tyll med moset.

3
Dela fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta fisken.

4
Sås: Vispa samman grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp såsen under omrörning och låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dillen. Fördela såsen över fisken.

5
Spritsa moset i toppar längs kanterna på formen. Strö över osten och grädda gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter.