Du behöver

  • 500 g filé av gädda
  • 3 st äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar

Kokspad:

1 dl vin torrt vitt
3 dl fiskbuljong eller fond

Saffranssås:

1 st schalottenlök
2 msk smör
1 st saffran 1/2 g
2.5 msk vetemjöl
4 dl fiskspad silat
1 dl vispgrädde
salt nymalen vitpeppar

Grönsaksjulienne:

2 st morötter
1 st purjolök dm

Servera med:

potatis pressad
sallad

Gör så här

1
Dela fisken i bitar och mixa den med salt och peppar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt äggvitorna och därefter vispgrädden, lite i taget. Färsen ska bli luftig, mjuk och smidig.

2
Forma gäddqueneller till ägg med hjälp av två matskedar som doppats i kallt vatten. Lägg quenellerna i en låg vid kastrull, traktörpanna, med sjudande vin och fiskbuljong och sjud dem 5 minuter under lock.

3
Saffranssås: Skala och hacka schalottenlöken. Fräs lök och smulad saffran i en kastrull med smör. Tillsätt mjölet under omrörning och späd lite i taget med silat fiskspad och grädde. Rör såsen slät mellan omgångarna vätska. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Häll såsen över gäddquenellerna i traktörpannan. Skala och skär morötterna och purjolöken i tändstickssmala strimlor och koka dem i lättsaltat vatten i ½ minut. Spola av dem i kallt vatten och låt rinna av. Strö över quenellerna och servera med pressad potatis och sallad.