Du behöver
- 100 g champinjoner
- 1 st schalottenlök
- 1 msk matfett
- 1 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 msk grönsaksfond
- salt och peppar
- portvin ev 1 msk
Vitlöksbröd:
1 st minibaguette
1 msk matfett flytande
1 st vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
Ugn: 225°
Gör så här
1
Fräs skivade champinjoner och finhackad lök i en gryta med matfett på svag värme, tills vätskan är klar. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk, grädde och kycklingfond. Koka upp soppan under omrörning och låt sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra och smaksätt ev med portvin.
2
Vitlöksbröd: Dela baguetten på längden. Blanda matfettet, riven vitlök och hackad persilja i en kopp. Pensla bröden med blandningen och lägg dem i en ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills bröden får fin färg. Servera i bitar till soppan.