Du behöver

  • 100 g champinjoner
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk matfett
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt och peppar
  • portvin ev 1 msk

Vitlöksbröd:

1 st minibaguette
1 msk matfett flytande
1 st vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja

Ugn: 225°

Gör så här

1
Fräs skivade champinjoner och finhackad lök i en gryta med matfett på svag värme, tills vätskan är klar. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk, grädde och kycklingfond. Koka upp soppan under omrörning och låt sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra och smaksätt ev med portvin.

2
Vitlöksbröd: Dela baguetten på längden. Blanda matfettet, riven vitlök och hackad persilja i en kopp. Pensla bröden med blandningen och lägg dem i en ugnssäker form. Gratinera mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills bröden får fin färg. Servera i bitar till soppan.