Glutenfri pizzadeg

Du kan med fördel göra bottnarna i förväg och frysa in, så finns det på lager när pizzasuget faller på. Bottnarna behöver inte tinas utan kan täckas med fyllning och gräddas direkt i ca 12 minuter.

Du behöver

  • 50 g jäst 1 pkt
  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 11.5 dl glutenfri mjölmix

Fyllningsförslag:

2 dl passerade tomater
300 g skinka
100 g champinjoner
300 g ost
2 msk torkad krydda pizzakrydda eller oregano

Ugn: 250º

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten och olja. Tillsätt socker, salt och mjölmix i omgångar. Spara ca ½ dl mjöl till utbaket. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.

2

Arbeta ihop degen och dela den i fyra bitar på mjölat bakbord. Kavla ut bitarna, använd gärna kruskavel, till runda kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3

Kavla ut det sista direkt på plåten. Kavla så tunt du kan och nagga med en gaffel om du inte använder en kruskavel. Låt jäsa i ca 30 minuter.

4

Tänker du frysa in pizzabottnarna; pensla med olja och grädda dem på mittfalsen i 8 minuter. Låt kallna i bakduk innan du fryser in dem.

5

Väljer du att lägga på fyllning direkt (se fyllningsförslag), grädda på mittfalsen i 12–14 minuter och servera direkt.

Scroll to Top