Grekisk lammfärspaj

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 75 g smör 0.75 dl kesella 1 % Fyllning: 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 tsk matfett...

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
75 g smör
0.75 dl kesella 1 %

Fyllning:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk matfett
500 g lammfärs
2 msk tomatpuré
0.5 st citron pressad saft
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 st röd spetspaprika
salt och peppar

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde eller mjölk
salt och peppar
1 dl oliver urkärnade svarta

Servera med:

150 g fetaost
250 g plommontomater små
2 msk basilika hackad färsk
1 tsk olivolja
svartpeppar
grönsallad blandad
paprika gul

Ugn:225°

Gör så här

1
Pajdeg: Mixa mjöl, smör och kesella. Tryck ut degen i pajformen med löstagbar botten som är 24 cm i diameter och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.

2
Fyllning: Skala, hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med matfett. Tillsätt färsen och stek den smulig. Rör ner tomatpuré, citronsaft, rosmarin, timjan och urkärnad och skivad paprika och låt fräsa i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar och häll över färsen. Strö över osten och fördela svarta oliver i pajen. Grädda i ca 25 minuter tills äggstanningen har stannat. Blanda tärnad fetaost, delade tomater, basilika, olja och svartpeppar i en skål. Servera till pajen tillsammans med sallad och paprika.

Scroll to Top