Rabarberpiroger (glutenfritt)

Piroger kan göras på jäsdeg, smördeg eller pajdeg. Vi har bakat på jäsdeg ? det blir bulliknande piroger, som är perfekta att ta med på utflykten.

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 1 msk flytande fett
  • 25 g jäst
  • 1 msk pofiber pofiber binder vätska och tillför fibrer till degen
  • 0.5 dl kesella
  • 1 msk rörsocker strö
  • 7 dl glutenfri mjölmix vi använde Lailas blå mix

Fyllning:

250 g vatten späda rabarberstjälkar +
1.5 msk rörsocker strö
0.5 dl solroskärnor
1 dl kesella

Ugn: 250º

Gör så här

1
Värm mjölk och matfett till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt pofiber och rör ut jästen med degspadet. Låt stå i 10 minuter.

2
Tillsätt kesella, socker och mjölmix och arbeta till en deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Fyllning: Skär rabarbern i 1 1/2 cm stora bitar. Koka upp rabarbern i lite vatten, låt svalna. Det ska bli ca 2 dl rabarber. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och låt svalna. Blanda rabarber, socker, solroskärnor och kesella.

4
Arbeta ihop degen. Skrapa ned degen på ett mjölmixat bakbord. Rulla ut degen till en längd och dela den 14 bitar. Forma bitarna till rundlar som är ca 9 cm. Lägg en dessertsked fyllning på varje rundel, vik upp ändarna och tryck samman degen så att den bildar en kam på mitten. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på galler. Kan frysas.

Scroll to Top