Du behöver
- matfett + glutenfri mjölmix till formen
- 2 dl sötmandel oskållad, ca 130 g
- 1 dl rörsocker strö
- 1 st äggvita
Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
200 g jordgubbar
Ugn: 200º
Gör så här
1
Smörj en bakform med diametern 20 cm med kallt fett och bröa den med glutenfri mjölmix.
2
Mal mandeln och blanda samman med socker och ovispad äggvita till en deg.
3
Tryck ut degen i formen så att den går ca 3 cm upp vid kanten. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna.
4
Mät upp grädden, tillsätt vaniljsockret och vispa. Skär jordgubbarna i bitar. Fyll formen med grädden och jordgubbarna.
Som variation till grädden kan skalet fyllas med vaniljkräm och jordgubbar.
Blanda 2 dl kaffegrädde, 2 msk maizena majsstärkelse, 1 msk strösocker och 1 äggula i en kastrull. Värm under omrörning till strax under kokpunkten tills krämen tjocknar. Låt svalna något innan du smaksätter med 2 tsk vaniljsocker.