Citrongalette med limoncellocrème

Du behöver 25 g jäst 1 msk Ljummet vatten 1 st ägg 125 g smör 1 st citron rivet skal 1 krm salt 2 msk...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 msk Ljummet vatten
  • 1 st ägg
  • 125 g smör
  • 1 st citron rivet skal
  • 1 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 3.5 dl vetemjöl

Fyllning:

4 msk strösocker
5 skiva smör hyvlat

Limoncellocrème:

3 dl crème fraîche
0.5 dl strösocker
citron skal av 1
2 msk limoncello citronlikör eller pressad citronsaft

Servera med:

250 g jordgubbar
250 g hallon
2 st nektariner

Ugn: 225–250°

8 bitar

Gör så här

1
Rör ut jästen i en skål med vattnet. Tillsätt ägget.

2
Blanda mjukt smör, citronskal, salt och socker. Tillsätt jäst- och ägg-blandningen och mjölet och rör till en lös smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop degen. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rund kaka som är ca 3 mm tjock. Lägg över bakplåtspapperet på en plåt.

4
Strö över sockret och täck med hyvlat smör. Grädda mitt i ugnen i 6–8 minuter, tills kakan börjar få färg på kanterna. Låt svalna på galler. Lägg över på serveringsfat.

5
Limoncellocrème: Vispa crème fraichen tjock. Tillsätt sockret när crèmen fraichen börjar tjockna. Smaksätt med rivet citronskal och Limoncello. Låt stå kallt fram till servering.

6
Skölj jordgubbarna och låt dem torka på handduk. Dela dem. Skölj, kärna ur och klyfta nektarinerna. Vid servering lägg upp frukt och bär i en pyramid på galetten och skär i tårtbitar. Servera med limoncellocrème.

Scroll to Top