Getostgratinerad oxfilé med palsternackspuré

Du behöver 600 g oxfilé av mittbiten salt svartpeppar 1 msk smör 4 skiva chèvre ca 1 cm tjocka Palsternackspuré: 4 st palsternackor 500 g...

Du behöver

  • 600 g oxfilé av mittbiten
  • salt svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 skiva chèvre ca 1 cm tjocka

Palsternackspuré:

4 st palsternackor 500 g
4 st potatis
2 msk smör
matlagningsgrädde ca 1 dl
salt och peppar

Smörfrästa kantareller:

300 g kantareller
2 msk smör
salt svartpeppar
färsk timjan

Garnera med:

färsk timjan

Servera med:

broccolibuketter kokta
crèma di balsamico hallon

Ugn: 225º

Gör så här

1
Skär filén i fyra skivor. Salta och peppra, och bryn köttskivorna på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnssäker form och lägg på ostskivorna. Så här långt kan du förbereda. Skala och dela palsternacka och potatis. Koka bitarna i lättsaltat vatten, tills de är riktigt mjuka, ca 20 minuter.

2
Häll av vattnet och pressa palsternackan och potatisen genom en purépress. Tillsätt smör och varm grädde. Vispa till en fluffig puré. Tillsätt mer vätska om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

3
Ansa kantarellerna och stek dem i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in och de börjar få färg. Salta och peppra.

4
Smaksätt med timjan. Gratinera köttet i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Ringla Crema di balsamico över osten och garnera med timjan.

5
Servera med palsternackspurén, kantarellerna och kokt broccoli.

Scroll to Top