Du behöver
- 6 st stora tomater
- 1 st gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 dl ris
- 1 dl vatten
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad mynta
- salt och peppar
- 1 tsk strösocker
Sås:
1 dl passerade tomater
1 msk olivolja
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skölj tomaterna och skär av ett tunt lock. Spara locken. Gröp ur kärnor och mellanväggar ur tomaterna ner i en skål. Klipp sönder tomatinkråmet i stora bitar. Strö lite salt, peppar och socker i tomaterna och ställ dem i en ugnsfast form.
2
Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja tills den blir blank och ge-nomskinlig. Tillsätt ris, vatten och tomatinkråm, persilja, mynta, salt, peppar och socker och låt sjuda 10 minuter. Späd med mer vatten om det ser torrt ut.
3
Fyll tomaterna med risblandningen. Sätt på tomatlocket och slå passe-rade tomater blandade med olja över tomaterna. Baka tomaterna i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Serveras varma som förrätt med bröd eller som tillbehör till varmrätten.