Du behöver
- 1 kg räkor med skal
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 1 bitar rotselleri
- vatten
- 1 tsk dillfrö
- 2 dl vin torrt vitt
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- salt och peppar
- Chili explosion kryddkvarn med färdig kryddmix
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skala räkorna. Lägg skalen i en långpanna och räkstjärtarna i en skål. Rosta skalen i långpannan, mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
2
Skala och skiva morot, palsternacka och rotselleri. Skär rotfrukterna i små tärningar.
3
Lägg över skalen i en stor gryta. Häll på kokande vatten, så att det täcker räkskalen. Tillsätt rotfrukterna, dillfrö och vitt vin. Koka under lock, ca 30 minuter. Sila ner buljongen i en skål.
4
Gör ren grytan och häll tillbaks räkbuljongen. Koka upp och låt koka ihop till en 1/3. Tillsätt grädden och mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
5
Skumma soppan med en mixerstav och häll upp i små glas. Servera som förrätt tillsammans med räkorna, gärna uppträdda på små cocktailpinnar. Krydda med chili explosion över skummet.
Räkor som blir över bör frysas!