Skummande räksoppa med färska räkor

Du behöver 1 kg räkor med skal 1 st morot 1 st palsternacka 1 bitar rotselleri vatten 1 tsk dillfrö 2 dl vin torrt vitt...

Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 bitar rotselleri
  • vatten
  • 1 tsk dillfrö
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt och peppar
  • Chili explosion kryddkvarn med färdig kryddmix

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skala räkorna. Lägg skalen i en långpanna och räkstjärtarna i en skål. Rosta skalen i långpannan, mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

2
Skala och skiva morot, palsternacka och rotselleri. Skär rotfrukterna i små tärningar.

3
Lägg över skalen i en stor gryta. Häll på kokande vatten, så att det täcker räkskalen. Tillsätt rotfrukterna, dillfrö och vitt vin. Koka under lock, ca 30 minuter. Sila ner buljongen i en skål.

4
Gör ren grytan och häll tillbaks räkbuljongen. Koka upp och låt koka ihop till en 1/3. Tillsätt grädden och mjölken och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

5
Skumma soppan med en mixerstav och häll upp i små glas. Servera som förrätt tillsammans med räkorna, gärna uppträdda på små cocktailpinnar. Krydda med chili explosion över skummet.


Kommentar:
Räkor som blir över bör frysas!

Scroll to Top