Moules frites med aioli

Du behöver 2 kg blåmusslor 2 st schalottenlökar 2 msk smör 5 st timjan kvistar 1 st belgiskt trapistöl t ex Chimay Potatis: 10 st...

Du behöver

  • 2 kg blåmusslor
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 5 st timjan kvistar
  • 1 st belgiskt trapistöl t ex Chimay

Potatis:

10 st potatis stora
1 l rapsolja

Aioli:

3 st äggulor
1 msk senap
2 st vitlöksklyftor
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
3 dl majsolja
salt och peppar

Gör så här

1
Mät upp äggulor, senap, skalade vitlöksklyftor, vinäger och olja i den höga bägaren till mixerstaven. Sätt ner staven i botten av bägaren och mixa tills all olja blandats in. Obs! Mixerstaven ska vara under ytan av oljan hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll upp aiolin i skålar.

2
kala och skär potatisen i ca 1 1/2 cm tjocka klyftor. Fritera dem i två omgångar i en gryta med rapsolja, ca 3 minuter första gången, vid 130º. Låt rinna av på hushållspapper och fritera sedan potatisklyftorna igen strax före serveringen vid 180º tills blir gyllenbruna.

3
Skölj och kontrollera att alla musslor är hela och sluter sina skalsköldar. Knacka de som inte sluter sig i köksbänken. Sluter de sig inte då, kasta bort dem!

4
kala och hacka schalottenlöken. Fräs den i en stor gryta med smör tills den blir mjuk. Tillsätt timjan, öl och musslor. Koka under lock på högsta värme, ca 5 minuter. Rör om någon gång under tiden. Ta bort och kasta de musslor som inte öppnar sig. Servera musslorna i skålar tillsammans med potatisen och aiolin.

Scroll to Top