Tjälknöl

Tänk på att tjälknölen tar ca 15 timmar att tillaga, så börja i god tid!

Du behöver

  • älgstek eller nötstek

Kryddlag:

1 l vatten
1 dl salt grovt
1 tsk svartpeppar krossad
1 st vitlöksklyfta
1 st lök liten gul
2 st rosmarin kvistar
2 st timjan kvistar
10 st enbär
1 st lagerblad

Servera med:

rödvinssås, se recept

potatisbakelse, se recept

brysselkål kokt

Ugn: 80–100°

Gör så här

1
Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen och stek köttet i 8–10 timmar tills köttets innertemperatur är 70°. Stick in en termometer i den tjockaste delen när köttet tinat.

2
Kryddlag: Koka upp vatten och grovt salt i en gryta. Rör om tills saltet lösts upp. Tillsätt peppar, krossad vitlök, skalad och klyftad lök, rosmarin, timjan, enbär och lagerblad. Ställ grytan i kallt vattenbad för att kylas. Lägg ner det varma köttet i den varma lagen och låt det svalna. Låt grytan stå i kylen i 4 timmar.

3
Ta upp köttet ur lagen och skiva det tunt, gärna med skärmaskin. Lägg upp på fat. Servera med rödvinssås, potatisbakelse och kokt brysselkål.

Scroll to Top