Du behöver
- 1 kg räkor med skal
- 2 st morötter
- 1 st selleristjälk
- 2 st salladslökar eller 1
- vatten
- 2 dl vin torrt vitt
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 3 msk vetemjöl
- 1 msk konjak
- salt vitpeppar
Garnera med:
Servera med:
skalade räkor
Sannas sesamfrallor, se recept
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skala räkorna och lägg dem i en skål och ställ in den i kylen. Lägg skalen i en långpanna och rosta dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Rör om en gång under tiden. Lägg över skalen i en stor gryta.
2
Skala morötterna och dela dem i bitar. Dela selleristjälken och sallads-löken i bitar och lägg i grytan. Slå på vatten så att det nätt och jämnt täcker skalen. Tillsätt vin och tomatpuré och koka under lock i ca 20 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en bunke och rengör grytan. Häll tillbaka buljongen.
3
Koka ihop (reducera) buljongen tills hälften återstår, ca 5 1/2 dl. Tillsätt grädde och en redning av mjölk och mjöl. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med konjak, salt och peppar. Garnera med körvel och servera med skalade räkor och Sannas kalljästa frallor.