Du behöver
- 3 dl gula snabbärter skalade
- 7.5 dl vatten
- 0.5 tsk salt
- 0.5 st gul lök
- 2 msk kycklingfond
- timjan
Servera med:
100 g kassler
senap
Gör så här
1
Koka upp ärter, vatten och salt i en gryta. Skumma och tillsätt skalad och klyftad gul lök, fond och timjan. Låt ärterna koka i ca 50 minuter, tills de är mjuka. Smaka av smed salt och peppar.
2
Tärna kasslern och lägg i soppan. Servera med senap till.
3
Äppelplättar:
Vispa samman 1 dl vetemjöl, 1 krm salt, 1 tsk strösocker, 1 stort ägg, 2–2 1/2 dl mjölk och 1 msk flytande matfett i en bunke. Skala eventuellt, och kärna ur ett syrligt äpple med en äppelpip. Skär äpplet i tunna skivor till äppelringar. Värm en plättlagg och smörj laggen. Lägg i äppelskivor i varje plättform och fyll på med pannkakssmet. Grädda på medelvärme tills smeten stannar. Vänd och grädda på den andra sidan. Sikta över florsocker och kanel vid serveringen.
Vispa samman 1 dl vetemjöl, 1 krm salt, 1 tsk strösocker, 1 stort ägg, 2–2 1/2 dl mjölk och 1 msk flytande matfett i en bunke. Skala eventuellt, och kärna ur ett syrligt äpple med en äppelpip. Skär äpplet i tunna skivor till äppelringar. Värm en plättlagg och smörj laggen. Lägg i äppelskivor i varje plättform och fyll på med pannkakssmet. Grädda på medelvärme tills smeten stannar. Vänd och grädda på den andra sidan. Sikta över florsocker och kanel vid serveringen.
Gör gärna dubbel sats av soppan och frys in.