Snabb ärtsoppa och äppelplättar

Ärterna behöver inte blötläggas.

Du behöver

  • 3 dl gula snabbärter skalade
  • 7.5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 st gul lök
  • 2 msk kycklingfond
  • timjan

Servera med:

100 g kassler
senap

Gör så här

1
Koka upp ärter, vatten och salt i en gryta. Skumma och tillsätt skalad och klyftad gul lök, fond och timjan. Låt ärterna koka i ca 50 minuter, tills de är mjuka. Smaka av smed salt och peppar.

2
Tärna kasslern och lägg i soppan. Servera med senap till.

3
Äppelplättar:
Vispa samman 1 dl vetemjöl, 1 krm salt, 1 tsk strösocker, 1 stort ägg, 2–2 1/2 dl mjölk och 1 msk flytande matfett i en bunke. Skala eventuellt, och kärna ur ett syrligt äpple med en äppelpip. Skär äpplet i tunna skivor till äppelringar. Värm en plättlagg och smörj laggen. Lägg i äppelskivor i varje plättform och fyll på med pannkakssmet. Grädda på medelvärme tills smeten stannar. Vänd och grädda på den andra sidan. Sikta över florsocker och kanel vid serveringen.


Kommentar:
Gör gärna dubbel sats av soppan och frys in.

Scroll to Top