Gravad lax med grov hovmästarsås

Du behöver 1 kg laxfilé av mittbiten 4 msk salt 3 msk strösocker 1 tsk vitpepparkorn 1 tsk svartpepparkorn 2 st dill knippor finhackade Hovmästarsås:...

Du behöver

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 2 st dill knippor finhackade

Hovmästarsås:

2 msk senap grov sötstark
1 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
1.5 dl majsolja eller solrosolja
salt vitpeppar
0.5 dl hackad dill

Gör så här

1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker och stött vitpeppar och svartpeppar och dill. Gnid in blandningen på fisken. Lägg fisken i en fryspåse och förslut. Lägg fisken i en form och grava laxen 2 dygn i kylen. Vänd laxen ett par gånger per dygn. Häll bort lagen och skär laxen i tunna skivor. Lägg upp på ett fat.

2
Hovmästarsås: Blanda båda senapssorterna, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning. Använd gärna elvisp. Smaka av med salt och peppar och rör ner dillen.


Kommentar:
Fisk som ska gravas bör djupfrysas under 3 dygn innan den tillagas.

Scroll to Top