Julkorv med senap

Du behöver krokfjälster Korvsmet: 7.5 dl vatten iskallt 1.5 msk salt 600 g fläskfärs finmald och 400 g finmald nötfärs 1 tsk vitpeppar malen 2...

Du behöver

  • krokfjälster

Korvsmet:

7.5 dl vatten iskallt
1.5 msk salt
600 g fläskfärs finmald och 400 g finmald nötfärs
1 tsk vitpeppar malen
2 tsk kryddpeppar krossad
0.5 tsk malen ingefära
2 krm kryddnejlika malen
1 tsk senapspulver
0.5 dl potatismjöl

Till sjudning:

1 st lagerblad
5 st kryddpepparkorn
1 tsk salt

Servera med:

senap
brysselkål kokt

ca 2 kg korv

Gör så här

1
Blötlägg krokfjälstren i kallt vatten i 1 timme. Skölj ur dem med kallt vatten.

2
Korvsmet: Mät upp vattnet och låt det stå i frysen en stund. Blanda först in saltet i färsen. Tillsätt vitpeppar, kryddpeppar, ingefära kryddnejlika, senapspulver och potatismjöl. Späd med det iskalla vattnet lite i taget. Arbeta färsen kraftigt, helst i köksmaskin. Smeten ska bli blank och smidig. Koka eller stek ett prov av smeten för att kontrollera kryddning.

3
Trä upp fjälstret på korvhorn till köttkvarnen. Stoppa korvsmeten löst i fjälstren. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder. Frys in korvarna eller sjud dem.

4
Sjud korvarna i kastrull med så mycket vatten att de täcks. Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn och 1 tsk salt. Sjud korven utan lock, ca 20 minuter. Skär upp korven i bitar och servera med senap och kokt brysselkål.

Scroll to Top