Du behöver
- 1 st julskinka 2-4 kg
- 1 st äggula
- 2 msk senap
- 2 msk strösocker
- 3 msk ströbröd
Garnera med:
grönkål
Ugn: 225°
1 julskinka 2-4 kg
Gör så här
1
Ugnsbakad julskinka:
Lägg skinkan med svålsidan upp på ett stort ark aluminiumfolie och svep om folien väl. Lägg skinkan i en långpanna och tillaga på nedersta falsen på 175º i 50-75 minuter per kilo skinka. Du kan också tillaga skinkan utan folie på 125° i 1–2 timmar per kilo skinka. Skinkan är klar när termometern visar 70º–75°. Tillagningstiden varierar beroende på skinkans vikt och form. En rund skinka behöver längre tid än en långsmal. Griljera skinkan.
Lägg skinkan med svålsidan upp på ett stort ark aluminiumfolie och svep om folien väl. Lägg skinkan i en långpanna och tillaga på nedersta falsen på 175º i 50-75 minuter per kilo skinka. Du kan också tillaga skinkan utan folie på 125° i 1–2 timmar per kilo skinka. Skinkan är klar när termometern visar 70º–75°. Tillagningstiden varierar beroende på skinkans vikt och form. En rund skinka behöver längre tid än en långsmal. Griljera skinkan.
2
Kokt julskinka:
Lägg skinkan i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker skin-kan. Koka upp, sänk värmen och tillsätt några kryddpepparkorn, lager-blad, en gul lök och en bit morot. Låt sjuda på svag värme under lock, tills termometern visar 70º–75º i 40–60 minuter per kilo skinka. Låt kokspadet svalna snabbt över kallt vattenbad och använd det till julkål, doppspad och grönkålssoppa. Ta bort fettet från spadet när det kallnat. Griljera skinkan.
Lägg skinkan i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker skin-kan. Koka upp, sänk värmen och tillsätt några kryddpepparkorn, lager-blad, en gul lök och en bit morot. Låt sjuda på svag värme under lock, tills termometern visar 70º–75º i 40–60 minuter per kilo skinka. Låt kokspadet svalna snabbt över kallt vattenbad och använd det till julkål, doppspad och grönkålssoppa. Ta bort fettet från spadet när det kallnat. Griljera skinkan.
3
Tillagning av julskinka:
Ugnsbaka med folie i 175°, 50–75 minuter per kilo, innertemp: 70–75° / Ugnsbaka utan folie i 125°, 1–2 timmar per kilo, innertemp: 70º–75° / Koka/Sjud 40–60 minuter per kilo, innertemp: 70º–75°
4
Griljering:
Klipp upp nätet när skinkan svalnat något och dra bort nät och svål. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
Klipp upp nätet när skinkan svalnat något och dra bort nät och svål. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
5
Vispa samman äggula, socker senap och ströbröd. Pensla blandningen på skinkan. Strö över lite ströbröd. Griljera skinkan mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt skinkan kallna. Lägg upp på fat med grönkål runt om.