Du behöver
- 1 kg nötkött eller älgkött av högrev, bog eller ytterlår, benfritt
- 3 msk smör
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 msk salt
- 10 st kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 4 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 4 st morötter
- 2 st gula lökar
Servera med:
rödbetor inlagda
kokt potatis
Gör så här
1
Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn köttet, i omgångar, i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en gryta. Strö över mjöl och salt och rör om.
2
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, vatten och fond och rör om. Låt sjuda under lock i ca 1 timme. Tänk på att morötter och lök ska tillsättas efter ca halva koktiden. Se punkt 3. Känn efter att köttet är mört.
3
Skala och skiva morötterna. Skala och klyfta lökarna. Lägg morötter och lök i grytan när den kokat i 30 minuter. Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.