Raggmunk med stekt fläsk

En av Östergötlands landskapsrätter.

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 800 g potatis skalad
  • smör till stekning
  • 400 g sidfläsk skivat svålfritt rimmat

Servera med:

rårörda lingon
sallad

Gör så här

1
Vispa samman mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Vispa ner salt och ägg och tillsätt resten av mjölken.

2
Skala potatisen och riv den fint på ett rivjärn eller i en matberedare monterad med en “fin” rivskiva. Blanda ner potatisen i smeten.

3
Hetta upp smör i en stekpanna och stek en raggmunk i taget. Bred ut smeten till en jämn pannkaka så inte den rivna potatisen ligger i en hög. Stek på strax över medelvärme, ca 4 minuter på varje sida, tills fått fin färg och frasig kant.

4
Lägg raggmunkarna på en plåt eller ett ugnsfast fat och håll dem varma i ugnen på ca 80°.

5
Stek fläsket på båda sidor i en stekpanna på medelvärme, tills det är lite knaprigt. Låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Servera med rårörda lingon och sallad.

Scroll to Top