Skållat rågbröd

Tänk på att fördegen och skållningen ska stå över natten, så börja i god tid!

Du behöver

Fördeg:

3 dl vatten
5 dl vetemjöl
5 g jäst

Skållning:

5 dl vatten
4 dl grovt rågmjöl

Deg:

45 g jäst
5 dl vatten 37
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1 dl grahamsmjöl
3.5 dl grovt rågmjöl
vetemjöl ca 16 dl special
1 msk salt

Ugn: 250°/200

Gör så här

1
Fördeg: Blanda vatten, vetemjöl och jäst till en slät deg. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

2
Skållning: Koka upp vattnet och häll över rågmjölet. Rör ihop till en slät deg. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

3
Deg: Smula ner jästen i en skål och häll över vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Blanda i fördegen och skållningen.

4
Tillsätt rapsolja, sirap, grahamsmjöl, rågmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta degen väl i maskin i 10 minuter, eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen i 5 minuter till. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma bitarna till avlånga bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla mellan bröden med olja och låt dem jäsa övertäckta i 1 timme.

6
Sätt på ugnen på 250º och sätt in en form med 1/2 l vatten. Sätt in bröden och sänk värmen till 200°. Grädda i 50 minuter.


Kommentar:
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika.
Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.

Scroll to Top