Glass au Four

Du behöver Botten: 100 g smör 2 msk strösocker 2.5 dl havregryn 0.5 dl vetemjöl Maräng: 4 st äggvitor 2 dl florsocker 50 g mandelspån...

Du behöver

Botten:

100 g smör
2 msk strösocker
2.5 dl havregryn
0.5 dl vetemjöl

Maräng:

4 st äggvitor
2 dl florsocker
50 g mandelspån

Fyllning:

250 g hallon och blåbär, halvtinade
1 l vaniljglass

Ugn: 200°/250°

Gör så här

1
Botten: Smält smöret i en kastrull. Blanda socker, havregryn och vetemjöl i en skål. Rör ner smöret och blanda till en jämn smet.

2
Platta ut smeten i en pajform med löstagbar botten som är ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper under formen, för det kan smälta ner lite fett under gräddningen. Låt kallna.

3
Maräng: Vispa äggvitorna i en ren och torr skål med rena vispar till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa tills det bildas toppar.

4
Fyllning: Lägg bottnen på ett ugnsfast fat och fördela bären på bottnen. Ta ut kulor av glassen med en glasskopa och lägg dem som en kupol ovanpå bären. Bred över marängen. Glassen måste vara helt täckt av marängen. Strö över mandelspån och gratinera högt upp i ugnen på 250° i ca 3 minuter, så att marängen får färg. Servera genast.

Scroll to Top