Svampgratinerade köttfärsbiffar

Du behöver 0.75 dl havregryn 1 msk potatismjöl 1.5 dl mjölk 1 msk kalvfond 1 gul lök 2 msk smör 1.5 tsk salt 2 krm...

Du behöver

  • 0.75 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond

1 gul lök

2 msk smör
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar
500 g blandfärs
1 st ägg

Svampstuvning:

200 g champinjoner
2 msk smör
2.5 msk vetemjöl
4 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Gratinera med:

2 dl ost lagrad riven

Servera med:

potatis kokt
broccoli kokt

Garnera med:

färsk timjan eller färsk persilja

Ugn: 250°

Gör så här

1
Lägg havregryn, potatismjöl, mjölk och fond i en skål. Rör om och låt svälla i 10 minuter.

2
Skala och hacka löken och fräs i en stekpanna med 1 msk smör tills den blir mjuk och börjar ta färg. Lägg över i havregrynsblandningen. Salta och peppra. Tillsätt ägg och färs och blanda till en smidig smet.

3
Forma färsen med fuktade händer till 9 biffar. Lägg biffarna på smörpapper och skär ett rutmönster i biffarna. Stek biffarna i en stekpanna i smör, ca 3 minuter per sida. Lägg över i en ugnsfast form.

4
Svampstuvning: Ansa och skiva svampen och fräs i en kastrull med smör tills vätskan är klar. Sikta över mjölet och rör om. Späd med grädde under omrörning. Låt sjuda under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skeda stuvningen över biffarna. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter. Garnera med timjan eller persilja och servera med kokt potatis och broccoli.

Scroll to Top