Klyftpotatis med medelhavsströssel

Knepet med att få perfekt klyftpotatis med frasig yta är att först förvälla potatisen ett par minuter. Dessa med ett medelhavsinspirerat strössel passar utmärkt till oxfilé, lammkött eller grillad kyckling.

Du behöver

  • 1 kg bakpotatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Medelhavsströssel:

50 g pinjenötter
1 dl tomater marinerade
1 dl kärnfria kalamataoliver
1 dl hackad persilja
1 dl basilika hackad
2 st vitlöksklyftor finhackade
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 250º

Gör så här

1
Borsta potatisen ren och skär varje potatis i 8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem i 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.

2
Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och salt.

3
Stek potatisen i övre delen av ugnen i ca 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.

4
Medelhavsströssel: Rosta nötterna i en torr och het panna. Hacka tomater och oliver. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar. Strö strösslet över potatisen.

Scroll to Top