Kåldolmar

Klassiska kåldolmar med god fyllning gjord på ris, köttfärs och stekt lök. Servera med skysås, kokt potatis och rårörda lingon.

4 portioner

Du behöver

  • 1 medelstort vitkålshuvud
  • ½ dl grötris
  • 1 ½ dl mjölk
  • ½ gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 400 g köttfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk sirap

Sås:

sky från stekningen
2 dl vispgrädde
1 msk maizena redning
1 msk kalvfond
2 tsk kinesisk soja
salt peppar, sirap

Servera med:

kokt potatis
rårörda lingon
morötter

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skär ur rotstocken ur kålhuvudet och koka kålhuvudet med roten uppåt. Plocka av vitkålsbladen efterhand som de kan lossas. Skär bort den tjocka nerven.
2
2. Koka ris och 1 1/2 dl mjölk till en gröt, i ca 30 minuter.
3
3. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Blanda färs, stekt lök, gröt, mjölk, ägg, salt och peppar. Färsen ska vara ganska lös.
4
Lägg en klick färs på varje kålblad, vik in bladen och rulla ihop till dolmar. Det blir ca 12 stycken. Stek dolmarna runt om i en stekpanna med smör. Börja med att steka dem med skarven ner.
5
Lägg över kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över sirap. Tillaga i ugnen i ca 40 minuter.
6
Sås: Häll av skyn från formen och späd med vatten och grädde till 4 dl sås. Koka upp och red av med redning. Smaka av med fond, soja, salt, peppar och sirap. Servera med potatis, rårörda lingon och rivna morötter.
Scroll to Top